'Ik wilde het zo niet langer'

Ron Peerdeman

Ron Peerdeman

Ron Peerdeman (37) woog meer dan 155 kilo. Een half jaar verder, weegt Ron 113 kilo. Een verlies van ruim 40 kilo. ‘En dat is nog niet alles, want er gaat nog elke dag wat af. Mijn streefgewicht ligt rond de 100 kilo. De artsen willen er graag nog meer af hebben, maar dat hoeft van mij niet. Als ik mijn streefgewicht gehaald heb, heb ik een gezond gewicht. Dat is waar ik het voor heb gedaan.’

‘Ik heb samen met mijn broers een eigen bedrijf waar we kassen bouwen. Dit betekent dag in en dag uit in een ladder klimmen. Op een gegeven moment merkte ik dat ik daar echt tegen op ging zien, ik was bang dat ik zou vallen. Daarnaast kreeg ik ook pijn in mijn gewrichten, wat het klimmen op een ladder niet makkelijker maakte.

Toen er werd geconstateerd dat ik diabetes type2 had, en ik drie keer daags moest prikken, had ik zoiets van: dit moet stoppen, dit wil ik zo niet langer. Ook de huisarts vond dat er wat moest gebeuren en verwees mij door naar het centrum voor obesitas. Daar werd ik echt heel goed opgevangen. Samen met mijn arts besloot ik voor een Gastric Bypass te gaan. Dat heeft alles veranderd. Ik keek totaal niet op tegen de operatie, ik liet het over mij heen komen. Wat ik wel als vervelend heb ervaren, was het vloeibare eten. Dat vond ik echt smerig. Maar het is het zeker waard geweest. Ik eet nu zes crackertjes per dag en een avondmaal, dan zit ik vol. Mijn hongergevoel is helemaal weg.

Voorheen kocht ik mijn kleren via Internet. Mijn maat van de T-shirts is van zes keer XL naar gewoon XL gegaan. Dat betekend dat ik nu gewoon elke winkel kan binnenlopen om kleren te kopen. Daarnaast voel ik mij veel beter, ik ben veel zelfverzekerder.

Na de operatie kan je ervoor kiezen om het natraject te volgen. Ik heb dit ook gedaan, in het begin met tegenzin. Het leek mij niet nodig om met een diëtiste of psycholoog te praten, maar nu raad ik het iedereen aan. Je komt toch voor onverwachte situaties te staan, waarbij zij je kunnen helpen. Ook het horen van andermans ervaringen kan je goed doen.’

Vragen aan Ron? Klik hier

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.

Formulieren

Klik hier om de benodigde formulieren te downloaden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden Routebeschrijving
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden