‘Ik weet hoe moeilijk het is om af te vallen’

Karin Brouwer is 43 jaar en woont in Julianadorp. Nadat haar maagband was verschoven kreeg ze een zogenoemde ‘redo’ in het MCL. Een redo is opnieuw een maagverkleinende operatie, vanwege problemen als gevolg van een eerdere operatie.

‘Overgewicht zit in mijn familie. Bij mij is het uit de hand gelopen toen ik 18 jaar was en als uitwisselingsstudente naar Amerika ging. Vanaf die tijd ben ik erg gegroeid. Amerikanen hebben andere eetgewoontes dan wij, en die had ik overgenomen.

Daarna heb ik alles geprobeerd om af te vallen, met als resultaat een eetverslaving. Ik heb een psychologisch traject gevolgd om van de eetverslaving af te komen. Dat hielp op zich goed maar het gewicht bleef. In 2005 besloot ik om een maagband te nemen, omdat mijn gezondheid in gevaar kwam. Op dat moment was ik 37 jaar en woog 135 kilo. Na de operatie ging alles goed. Ik viel 65 kilo af en had totaal geen klachten. Maar afgelopen zomer is mijn maagband verschoven. Ik moest een redo en koos ervoor om in het MCL een gastric bypass te laten uitvoeren. Nadat mijn maagband was verschoven was ik weer 20 kilo aangekomen. Nu, na de redo, ben ik hiervan weer 8 kilo kwijt. Mijn streven is om weer 70 kilo te wegen.

Mijn sociale leven was stukken minder toen ik overgewicht had. Het uiterlijk telt nou eenmaal in deze maatschappij. Nu voel ik me weer helemaal mezelf en is mijn zelfvertrouwen terug. Op mijn werk kennen mensen mij niet uit mijn zwaardere periode. Ik zie nu hoe mensen reageren op overgewicht. Ik merk dat ik zelf ook met ‘slanke ogen’ ga kijken naar andere mensen. Maar ik weet hoe moeilijk het is om af te vallen.

Een operatie is een mooie kans, maar het is niet de oplossing: je kunt het zien als een hulpmiddel. Je moet er volledig achterstaan en er serieus mee omgaan, dan heeft het effect. Na de operatie moet je alsnog je leefgewoontes aanpassen en dat lukt pas als je er helemaal voor gaat.

Het natraject is waardevol. Door de vele diëtisten die ik vroeger heb bezocht, had ik een negatief beeld bij een diëtist. Ik had er bijna een hekel aan. Maar door het natraject ben ik nu positiever. De diëtiste gebruikt veel theorie daardoor creëert ze begrip, en dat werkt goed. Ik vind het interessant en leerzaam en ik raad het volgen van het natraject iedereen aan.’

Vragen aan Karin? Klik hier
 

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.

Formulieren

Klik hier om de benodigde formulieren te downloaden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden Routebeschrijving
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden