'Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb!'

Jeanette Niemarkt ging in één jaar van 214 naar 125 kilo. Ze kreeg een mini-gastric bypass en viel af. Haar leven veranderde drastisch.

‘Ik was altijd al zwaar, dat zit in mijn familie. Ik werkte als verpleegkundige, maar ben afgekeurd. Ik heb gewerkt tot ik 180 kilo woog. Toen ging het niet meer. Ik heb een karakter van altijd maar doorgaan, er zijn voor een anderen. Ik voelde me erg verantwoordelijk, overal voor. Klachten negeerde ik, signalen dat het niet goed ging stopte ik weg. Ziek? Antibiotica en hup, weer verder.

Ik werd ziek. En zwaarder. De ene klap volgde de andere op. Ik kwam de deur niet meer uit, raakte in een isolement. Ik werd nog zwaarder. In 2007 ben ik op eigen kracht 62 kilo afgevallen, maar dat was lang niet genoeg. Ik werd weer zwaarder. Zwaarder nog dan vóór die tijd. Op een gegeven moment woog ik 214 kilo.

In huis liep ik nog een beetje, als ik wegging zat ik in een rolstoel. Ik kon de trap bijna niet op. De was ophangen deed ik in vijf  keer; tussendoor moest ik uitrusten. Over alles wat ik deed moest ik nadenken: hoe doe ik dit, hoe doe ik dat? Ik voelde me beroerd, was eigenlijk hartstikke ziek. De huisarts kwam bij mij; het lukte me niet naar hem toe te gaan. Ja, met de taxi, maar dat laatste stukje moest ik toch lopen. En dat ging niet.

Toen kwam het moment dat ik mezelf de vraag stelde: is dit het dan? Ik wist dat ik zo niet door kon gaan. Als er niets gebeurde zou ik niet oud worden. Ik kon mijn bloedsuikers niet meer aanvaardbaar houden met tabletten en moest dus insuline gaan spuiten. Dat wilde ik voorkomen, want ik zou hoge doseringen moeten spuiten wilde mijn lichaam het opnemen. Mijn huisarts gaf me twee weken bedenktijd, maar wist al dat ik het zou doen. Het was nog de enige mogelijkheid om een betere kwaliteit van leven te krijgen.

Ik had veel gelezen over obesitas en operaties. Ik wist heel goed dat het niet eenvoudig was. Zeker als je heel veel overgewicht hebt zijn er risico’s aan zo’n operatie. Aan elke operatie. Mensen die zeggen: “Ach, laat je toch opereren, dan ben je er vanaf” redeneren wat kort door de bocht. Het is een lange weg. Je moet er rekening mee houden dat je leven drastisch verandert. Het is een emotionele rollercoaster. En je moet sterk in je schoenen staan. Ik was 60 kilo kwijt en niemand zag iets. Dik is dik, denken ze. Dus je moet jezelf continu motiveren en stimuleren in verschillende keuzes, niet alleen qua voeding maar ook qua beweging. Eet je te weinig, dan krijg je tekorten.

Na de operatie begon ik af te vallen, eerst heel snel, later langzamer. Afvallen doe ik nog steeds. De operatie is vandaag precies een jaar geleden en ik weeg nu 125 kilo. Dat is een enorm verschil met wat ik woog. Mijn wereld  is langzamerhand groter geworden. Eerst liep ik een klein rondje, die maakte ik steeds groter. Ik liep weer naar de brievenbus, vóór bij de straat. Ik weet nog goed dat iemand voorbijkwam en mij groette. Ik was aangeslagen: iemand die mij groette, iemand die mij niet negeerde of najouwde… dat dat mij verraste geeft wel aan hoe erg ik eraan toe was geweest.

Op en gegeven moment kon ik weer op de fiets, boodschappen doen. Hoewel ik in mijn hoofd moet wennen aan mijn andere lichaam merk ik dat ik verander. Ik heb meer zelfvertrouwen, kom meer  voor mezelf op. Ik ben zo blij dat ik het gedaan heb! Nu denk ik: ik had het veel eerder moeten doen.

Ik doe mee met het natraject, ik vind het leuk om iedereen weer te zien. Tegelijk kan ik me slecht identificeren met de anderen. Mijn overgewicht was zoveel meer: ik loop een ander pad en kom andere dingen tegen. Er zijn mensen die 40 kilo moeten afvallen en dan op het gewicht komen dat bij hun lengte past. Ik ben nu waar anderen zijn gestart. Maar goed: ik ben nu al 60% van mijn overwicht kwijt, terwijl de chirurg zei dat je erop moet rekenen dat je uiteindelijk 70% kwijtraakt. Hij is heel tevreden. En ik ook!’

Vragen aan Jeanette? Klik hier.

 

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.

Formulieren

Klik hier om de benodigde formulieren te downloaden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden Routebeschrijving
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden