'Ik wil andere mensen helpen die in hetzelfde schuitje zitten'

Jan-Willem Veld (30) onderging een gastric sleeve operatie

‘Eigenlijk wilde ik een gastric bypass,  maar dokter Apers raadde mij aan om eerst een sleeve te nemen. Mocht dit niet het gewenste resultaat geven dan kon een gastric bypass later nog. Dat is uiteindelijk niet nodig geweest. Het is allemaal prima gegaan en om het proces echt af te maken ben ik van plan om binnenkort een buikwandcorrectie te laten doen.

Sinds de operatie is er veel veranderd in mijn leven. Ik heb een betere conditie en veel meer lust om dingen te ondernemen. Alles wat ik voorheen niet deed doe ik nu wel, vooral sporten! Ik doe aan spinning en cardio en ben van plan om in september de Stelvio, een berg in Italië, met de fiets te beklimmen.

Een hele verandering ten opzichte van mijn ‘vroegere leven’. Rond mijn achttiende begon ik steeds meer aan te komen. Ik had een ongezonde levensstijl en toen daar een zittend beroep bij kwam, eerst vrachtwagenchauffeur en later buschauffeur, was het hek vak de dam. Doordat ik hele dagen weinig bewoog en ongezond at ging het mis.

Natuurlijk heb ik zelf geprobeerd er iets aan te doen. Na zes jaar diëten, met het welbekende jojo-effect als gevolg, zag ik de operatie als laatste optie. Tijdens een wintersportbusreis raakte ik in gesprek met een kennis die hetzelfde had doorgemaakt en een operatie had ondergaan in het Medisch Centrum Leeuwarden. Zij raadde mij aan om op de website te kijken van het Centrum voor Obesitas Nederland. Ik ben naar de huisarts gegaan en die heeft mij doorverwezen.

De operatie zelf ging prima. Ik ging onder narcose en toen ik wakker werd was het klaar. Ik heb wel last gehad van de wondjes. Die beginnen te trekken zodra je weer gaat bewegen. Daarnaast moet je ook gewoon herstellen. Omdat het toch een echte operatie is heb ik tot het laatste moment gewacht om mijn vrienden en familie er over te vertellen. Ik kreeg reacties als ‘zou je dat nou wel doen’ en ‘kan dat niet op een andere manier’. Achteraf, toen alles goed bleek te zijn gegaan, waren ze natuurlijk blij voor me en heb ik veel steun aan ze gehad.

Ik volg het natraject, daar ben ik over een paar weken klaar mee, en dat bevalt me goed. We bewegen, hebben gesprekken met de diëtist en psycholoog en we kunnen onze ervaringen met elkaar delen. Het gaat nu goed met me. Ik ben er aan toe om andere mensen te helpen die in hetzelfde schuitje zitten. Mensen die twijfelen kunnen contact met me opnemen!’

Vragen aan Jan-Willem? Klik hier

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.

Formulieren

Klik hier om de benodigde formulieren te downloaden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden Routebeschrijving
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden