Helga Groeneveld

Ron Peerdeman

Helga Groeneveld

Helga Groeneveld (39) onderging twee jaar geleden een gastric bypass operatie.

‘Vanaf mijn zestiende á zeventiende begon ik steeds zwaarder te worden. Ik heb zelf eerst van alles geprobeerd: minder eten, naar een diëtist. Afvallen lukte wel maar het gewicht eraf houden, dat is zo moeilijk! Ik had last van het welbekende jojo-effect. Op een gegeven moment ben je klaar bij de diëtist en moet je het weer zelf doen; dat lukte mij niet.

Op mijn 35e woog ik 130 kilo. Ik heb twee kinderen, één van bijna veertien en één van negentien. Ik bedacht me dat, mochten er ooit kleinkinderen komen, ik die later wel wil zien opgroeien en er dus iets drastisch moest veranderen, want alleen redde ik het niet. Dat is ook iets wat je moet toegeven, dat je het alleen niet redt. Dit was voor mij de belangrijkste reden om een afspraak bij de huisarts te maken. Daarnaast had ik last van mijn knieën en mijn enkels, dat soort dingen beginnen toch op te spelen.

Eenmaal bij de huisarts aangekomen werd ik doorverwezen naar dokter Totté en bleek ik in aanmerking te komen voor een gastric bypass operatie. Ik had van tevoren besloten dat, als we zouden uitkomen bij een maagband, ik het niet zou doen. Ik had geen goed gevoel bij het idee dat er iets in je lichaam geplaatst wordt wat er eigenlijk niet hoort. Met de uitkomst van de gastric bypass was ik dan ook erg blij! Voor de operatie was de keuze voor het Medisch Centrum Leeuwarden een logische, ik woon hier dichtbij en heb altijd goede ervaringen gehad met het ziekenhuis.

Ik ben geopereerd door dokter Totté, een heel leuke arts. Ook de assistentes waren erg leuk, ik werd niet raar aangekeken en voelde me gelijk thuis. De operatie is mij uiteindelijk alles meegevallen, ik zou het zo weer doen! Daar moet ik wel bij zeggen dat ik altijd snel herstel, dat verschilt natuurlijk per persoon. Ik heb me op een dinsdag in het ziekenhuis gemeld, op woensdag werd ik geopereerd en donderdag kon ik weer naar huis. Een kleine zes weken later ging ik voorzichtig weer aan het werk. De operatie is nu bijna twee jaar geleden en inmiddels heb ik een buikwandcorrectie ondergaan waarbij al met al bijna vier kilo aan huid is verwijderd. Dit maakte het proces voor mij echt af.

Na mijn operatie heb ik deelgenomen aan het natraject. Dit heb ik als erg positief ervaren. In totaal zijn we dertien keer bij elkaar gekomen. De bijeenkomsten zijn met een vaste groep van mensen die dezelfde operatie hebben ondergaan. Bij mij was dat een groep van dertien dames. Het programma verschilt per bijeenkomst. We hebben onderling veel over onze ervaringen gepraat, we hebben gesprekken met een psycholoog of diëtist gehad en hebben aan lichaamsbeweging gedaan. Er zaten ook dames uit bijvoorbeeld Lelystad en Assen bij onze groep maar omdat het steeds zo gezellig was heeft niemand een bijeenkomst gemist.

Er is voor mij veel veranderd sinds de operatie. Ik ben een stuk ondernemender geworden, heb meer energie en sta open voor nieuwe dingen. Voor het eerst in tijden heb ik echt weer plezier in sporten en winkelen, ik kan weer in normale winkels kleding kopen. Ik kan iedereen die twijfelt over een operatie aanraden zich aan te melden. Je kan altijd later besluiten ervan af zien en wanneer je je aanmeldt krijg je toch meer informatie tot je beschikking dan wanneer je dit niet doet.’

Vragen aan Helga? Klik hier

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.

Formulieren

Klik hier om de benodigde formulieren te downloaden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden Routebeschrijving
Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden