'De dokter vond mij een gezonde dikzak'

Geert Damhoff, 55 jaar onderging in 2012 een gastric sleeve-operatie

‘Ik ben in mijn jeugd nooit echt dik geweest, na mijn veertiende begon ik wel steviger te worden. Ik was als kind erg sportief: ik zwom, turnde en voetbalde. Het hek was pas van de dam na het brommerongeluk op mijn achttiende. Door het ongeluk kon een paar maanden niet lopen. Sporten zat er dus niet in met als gevolg dat ik aankwam. Toen ik wel weer kon sporten gingen de kilo’s er af, maar tijdens vakanties kwamen ze er altijd weer bij.

Wanneer je dan ook nog eens een baan krijgt waarbij je hele dagen achter een computer zit, niet veel beweegt en wel hetzelfde eetpatroon aanhoudt, blijven de kilo’s er bij komen. Ik heb zelfstandig geprobeerd af te vallen door veel te sporten en ik ben bij een diëtist geweest. De diëtist was erg gericht op het afvallen en minder op ‘het waarom’ van het aankomen, dit werkte voor mij niet. Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan en kreeg ik een recept voor pillen die ervoor zorgen dat je niet meer eten denkt. En inderdaad, ik dacht geen moment meer aan eten. In die tijd ben ik ook weer fanatieker gaan sporten en na anderhalf á twee jaar was ik terug op 140 kilo,  ik kwam van 176 kilo. Helaas werd het medicijn dat ik gebruikte in Nederland verboden. Ik heb toen korte tijd een ander medicijn gebruikt dat de eetlust remde maar dit werkte voor mij niet goed.

Ik bleef dus te dik en heb samen met de huisarts besloten dat er een operatieve oplossing moest komen. Voor mij betekende dit dat ik een ‘sleeve’ zou krijgen. Voor de ingreep ben ik naar een voorlichting van dokter Apers geweest, met hem heb ik nog eens gesproken over de mogelijkheden. Na een screening waarbij ik een gesprek had met de internist, de psycholoog en de diëtist kreeg ik een afspraak. Een paar weken later volgde de uitleg over de procedure en heb ik dokter Totté ontmoet, een heel leuke man die mij omschreef als een ‘gezonde dikzak’. Ik was dan wel veel te dik, maar wel sportief en niet ziek. Ik ben ook geopereerd door dokter Totté. Al met al heeft de operatie slechts driekwartier geduurd en is alles voorspoedig verlopen.

Het natraject heb ik als nuttig ervaren. Ik heb onder andere een kookworkshop gedaan en ben naar de sportsessie geweest. We hadden een hele leuke groep en het is erg handig om tips uit te kunnen wisselen over eten en je ervaringen met iemand te bespreken die hetzelfde heeft doorgemaakt.

Sinds de operatie is er een hoop veranderd in mijn leven. Ik ben een pretparkfanaat, maar vanwege mijn gewicht mocht ik vroeger niet in de attracties; dat vond ik verschrikkelijk. In 2013 ben ik naar Movie Park Germany geweest en na meer dan zestig kilo gewichtsverlies mocht ik weer in alle achtbanen. Vroeger ging ik naar een speciale winkel in Duitsland om kleding te kopen, nu kan dat gewoon bij normale winkels. Niet alleen is de keuze groter, het scheelt ook flink in de prijs. Bovendien kas ik tegenwoordig met golf weer alle 18 holes af, waar ik vroeger na 8 of 9 moest stoppen. De dag van mijn operatie vier ik sindsdien elk jaar als een soort verjaardag!’

Vragen aan Geert? Klik hier

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969
Fax: 058 - 286 6103

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Routebeschrijving

Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden