Mini gastric bypass

Deze variant op de gewone gastric bypass heeft een andere maag-darmverbinding.

De ingreep
De mini gastric bypass is voor het eerst beschreven en uitgevoerd door Rutledge in 2001. Deze variant van de Roux-en-Y gastric bypass kenmerkt zich door een andere maag-darm verbinding (Billroth II maag-darm verbinding; zie boven), die wordt aangesloten op een lange, nauwe - sleeve- pouch.

Voordelen van de ingreep ten opzichte van de klassieke gastric bypass: de ingreep is korter, veiliger, duurzamer, effectiever en makkelijk te reviseren. Ook op langere termijn zijn voordelen van deze operatie ten opzichte van de klassieke gastric bypass goed beschreven.

Het nadeel van deze operatie is de kans op terugvloed van gal in de maag of slokdarm: deze kans is < 2% en is behandelbaar met medicijnen of een betrekkelijk eenvoudige operatie.

Het effect
Bij het eten ontstaat dus snel een verzadigd gevoel, dat lang aanhoudt. Dat heeft te maken met hormonale effecten van de operatie: het gevolg is verminderde eetlust, soms een opgeblazen gevoel en minder zin in calorierijke voeding.

De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Hierdoor heeft het lichaam minder mogelijkheid om voedingsstoffen op te nemen. Het effect is onder andere een verminderde opnamecapaciteit van vetten en andere voedingsstoffen.

Mogelijke complicaties
Net als elke andere (chirurgische) ingreep komen ook bij een gastric bypass complicaties voor, die tijdens of na de ingreep kunnen optreden.

 • Naadlekkage
 • Braken
 • Galstenen
 • Dumping
 • Vitaminetekort
 • Overmatig gewichtsverlies
 • Buikpijn na het eten

Als de maag-darm overgang of de pouch gaat lekken kan er een buikvliesontsteking ontstaan: dit is een potentieel ernstige aandoening: soms is een nieuwe operatie vereist. Meestal is het herstel dan langdurig. Soms is opname op de Intensive Care nodig.
De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich nog verder gaan vernauwen, waardoor overmatig braken kan ontstaan.
Het snelle afvallen na de operatie kan het ontstaan van galstenen in de hand werken.

Sterftecijfer
Het sterftecijfer ligt (internationaal) op ongeveer 1 op de 350 operaties. In het MCL is dat 1 op 1000 patiënten.

Eten en drinken na de operatie
Na de operatie begint u met drinken. De eerste week daarna mag u alleen vloeibare voeding. Als u dit goed verdraagt mag u weer vaste voeding. De volgende richtlijnen zijn daarbij van belang:

 • Eet niet vaker dan vijf à zes keer per dag: ontbijt, lunch, avondeten en ’s morgens en ’s middags een klein tussendoortje.
 • Eet kleine hoeveelheden.
 • Neem ruim de tijd voor iedere maaltijd en neem kleine hapjes.
 • Drink regelmatig kleine hoeveelheden.
 • Stop met eten en/of drinken zodra u een verzadigd gevoel krijgt.
 • Neem geen energierijke dranken of vloeibare producten.
 • Gebruik geen koolzuurhoudende dranken. Het vrijkomende gas kan een
  te grote druk in het kleine maagje veroorzaken waardoor er problemen
  kunnen ontstaan.
 • Gebruik dranken en vast voedsel niet samen.
 • Vermijd vet en taai vlees en vellen/schillen/draden van groente en fruit.
 • Gebruik dagelijks een vitaminepreparaat.
 • Speciaal voor de mini gastric bypass geldt: probeer half zittend te slapen of met twee kussens in de rug: dit voorkomt gallige reflux.

Dumping
Als calorierijke voeding (suikers, vetten  of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt ontstaat een dumping effect: in eerste instantie wordt vocht en bloed aangetrokken naar de darmen waardoor de bloeddruk in de hersenen daalt; u wordt slaperig en/of duizelig;  in tweede instantie reageren allerlei hormonen, onder andere insuline, waardoor u hartkloppingen kunt krijgen, transpireert, en soms lage bloedsuikers kunnen optreden.
Blijf kalm, ga rustig liggen, drink eventueel een glaasje water,  het gaat vanzelf weer over. Ga na hoe de dumping heeft kunnen ontstaan.
Heeft U hier vaker last van? Neem contact op met een van onze medewerkers.

Leefstijl
Als de hoeveelheden per maaltijd klein zijn, is het belangrijk dat de voeding die gegeten wordt gezond is, zodat u toch de voedingsstoffen binnen krijgt die een lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zorg voor voldoende beweging. Dit moet u de rest van uw leven volhouden.

Herstelperiode
De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd.  Bij een kijkoperatie gaat u meestal de volgende dag alweer naar huis en duurte de herstelperiode een tot vier weken. Bij een openbuikoperatie duurt de ziekenhuisopname enkele dagen en is de hersteltijd langer, ongeveer zes weken tot drie maanden. Dit heeft te maken met de grootte van de operatiewond.

Houd er rekening mee dat u de eerste drie weken na de operatie nog voorzichtig moet zijn. De wondjes die u ziet zijn weliswaar klein, maar de wond van binnen moet ook genezen. Vermijd daarom zware huishoudelijke taken of het dragen van zware boodschappen. Het is wel belangrijk om meteen voldoende te gaan wegen, bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen.

De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Doordat u gewicht verliest, is het mogelijk dat u van bepaalde medicijnen die u gebruikt, in de loop van de tijd een lagere dosering nodig heeft. Het is raadzaam om dit met uw huisarts of internist te bespreken.

Na de operatie komt u voor nacontrole bij de chirurg op de polikliniek.

Resultaat
Het gemiddelde gewichtsverlies is 70% van het overgewicht: De meeste mensen bereiken hun ideale gewicht niet. En dat is ook helemaal niet nodig: het best kunt u een streefgewicht kiezen dat tussen de vijftien tot twintig kilo boven uw ideale gewicht uitkomt. Dan heeft u al veel gezondheidswinst. Dat is verstandiger dan koste wat kost te proberen uw ideale gewicht te bereiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969
Fax: 058 - 286 6103

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Routebeschrijving

Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden