Gastric sleeve

(Maagverkleining)
Bij de gastric-sleeve operatie, wordt de buitenbocht van de maag verwijderd, waardoor een kleine buisvormige maag overblijft. Het darmstelsel wordt niet aangepast. Dat betekent dat alles wat u eet en drinkt ook wordt opgenomen in het lichaam. Sinds kort wordt de operatie uitgevoerd als primaire operatie voor morbide obesitas.

De gastric-sleeve operatie werd van oudsher maar wordt nog steeds toegepast - uit veiligheidsoverwegingen - als tussenstap bij mensen met een BMI van 55 of hoger, om na verloop van tijd een gastric-bypass operatie uit te voeren.

De ingreep
Bij een gastric sleeve operatie wordt 60 tot 85% van de maag verwijderd, zodat een smalle, buisvormige maag overblijft. Het gedeelte van de maag waar het voedsel naar de darm gaat, de pylorus (maagportier), blijft intact.

   

 

 

Het effect
De nieuwe maag heeft een volume van ongeveer 100 tot 150 ml. Bij het eten ontstaat snel een verzadigd gevoel. Dit gevoel van verzadiging blijft ook langer bestaan. Hiernaast neemt het hongergevoel af door hormonale veranderingen.

Eten en drinken na de operatie
Na de operatie begint u met drinken. De eerste week daarna mag u alleen vloeibare voeding. Als u dit goed verdraagt mag u weer vaste voeding.

Complicaties
Net als elke andere (chirurgische) ingreep komen ook bij een gastric bypass complicaties die voor, die tijdens of na de ingreep kunnen optreden.

 • Naadlekkage / buikvliesontsteking
 • Braken
 • Galstenen
 • Vitaminetekort
 • Maagzuurproblemen of reflux

Het is mogelijk dat inwendig een van de verbindingen kan gaan lekken. Lekkages komen over het algemeen het meeste voor rond de maag en kunnen het gevolg zijn van meer eten dan in het maagje past. De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje kan zich nog verder gaan vernauwen, waardoor overmatig braken kan ontstaan.Het snelle afvallen na de operatie kan het ontstaan van galstenen in de hand werken.

Sterftecijfer
Het sterftecijfer ligt (internationaal) op ongeveer 1 op de 350 operaties. In het MCL is dat 1 op 1000 patiënten.

Eten en drinken na de operatie
Na de operatie begint u met drinken en daarna krijgt u vloeibare voeding. Als u dit goed verdraagt,  mag u weer vaste voeding eten. De volgende richtlijnen zijn daarbij van belang:

 • Eet niet vaker dan vijf à zes keer per dag: ontbijt, lunch, avondeten en ’s morgens en ’s middags iets een klein tussendoortje
 • Eet per maaltijd een kleine hoeveelheid
 • Neem ruim de tijd voor iedere maaltijd en neem kleine hapjes
 • Drink regelmatig kleine hoeveelheden.
 • Stop met eten en/of drinken zodra u een verzadigd gevoel krijgt
 • Neem geen energierijke dranken of vloeibare producten.
 • Gebruik geen koolzuurhoudende dranken. Het vrijkomende gas kan een te grote druk in het kleine maagje veroorzaken waardoor er problemen kunnen ontstaan.
 • Gebruik dranken en vast voedsel niet samen.
 • Vermijd vet en taai vlees en vellen/schillen/draden van groente en fruit.
 • Gebruik dagelijks een vitaminepreparaat.

Leefstijl
Als de hoeveelheden per maaltijd klein zijn, is het belangrijk dat de voeding die gegeten wordt gezond is, zodat u toch de voedingsstoffen binnen krijgt die een lichaam nodig heeft om gezond te blijven en zorg voor voldoende beweging. Dit moet u de rest van uw leven volhouden.

Herstelperiode
De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd.  Bij een kijkoperatie gaat u de volgende dag alweer naar huis en duurte de herstelperiode twee tot vier weken. Bij een openbuikoperatie duurt de ziekenhuisopname enkele dagen en is de hersteltijd langer, ongeveer drie maanden. Dit heeft te maken met de grootte van de operatiewond. Houd er rekening mee dat u de eerste drie weken na de operatie nog voorzichtig moet zijn. De wondjes die u ziet zijn weliswaar klein, maar de wond van binnen moet ook genezen. Vermijd daarom zware huishoudelijke taken of het dragen van zware boodschappen. Het is wel belangrijk om meteen voldoende te gaan wegen, bijvoorbeeld te wandelen en te fietsen.

De eerste weken kan het operatiegebied pijnlijk zijn. U mag indien nodig pijnstillers gebruiken. Doordat u gewicht verliest, is het mogelijk dat u van bepaalde medicijnen die u gebruikt, in de loop van de tijd een lagere dosering nodig heeft. Het is raadzaam om dit met uw huisarts of internist te bespreken.

Na de operatie komt u voor nacontrole bij de chirurg op de polikliniek.

Resultaat
De meeste mensen bereiken 70% verlies van hun overgewicht, en halen niet hun ideale gewicht. Dat is ook helemaal niet nodig. U heeft hiermee al veel gezondheidswinst. Het best kunt u een streefgewicht kiezen dat tussen de vijftien tot twintig kilo boven uw ideale gewicht uitkomt. Dat is verstandiger dan koste wat kost te proberen uw ideale gewicht te bereiken.

 

 

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969
Fax: 058 - 286 6103

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Routebeschrijving

Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden