Gastric bypass

(maagomleiding)
Bij een gastric bypass wordt de maag kleiner gemaakt en het spijsverteringskanaal gedeeltelijk omgeleid. Soms is het nodig dat de chirurg eerst een gastric sleeve resectie uitvoert.

De ingreep
De chirurg maakt van het bovenste deel van de maag een klein maagzakje met behulp van nietjes. Dit nieuwe maagje heeft een volume van ongeveer een espressokopje. Daardoor kunt u niet veel meer eten.

Het maagzakje wordt verbonden met de dunne darm. Het voedsel gaat via een smalle doorgang direct naar de dunne darm. De ‘uitgeschakelde’ restmaag en omgeleide twaalfvingerige darm blijven in het lichaam en worden niet verwijderd. Er is geen doorgang meer naar de rest van de maag.

Het einde van de twaalfvingerige darm, die uit de ‘oude’ maag komt, wordt weer verbonden met de dunne darm. Daardoor komt het maag, gal- en pancreas-sap alsnog in het voedsel en wordt het verteerd.

     

Het effect
Met een gastric bypass heeft u snel een vol gevoel bij het eten, een gevoel dat lang aanhoudt. Dat komt doordat de operatie ook iets verandert in de werking van de hormonen. U heeft minder eetlust, minder zin in calorierijk eten en soms heeft u een opgeblazen gevoel.

De omleiding zorg ervoor dat het voedsel een deel van de dunne darm overslaat. Uw lichaam heeft daardoor minder gelegenheid om voedsel op te nemen. U krijgt dus minder vetten en andere voedingsstoffen binnen.

Mogelijke complicaties
Net als bij elke andere operatie kunnen ook bij een gastric bypass complicaties optreden. Dit kunnen zijn:

 • naadlekkage;
 • braken;
 • galstenen;
 • dumping;
 • vitaminetekort.

Naadlekkage:
Tijdens de operatie maakt de chirurg nieuwe verbindingen. Die verbindingen kunnen gaan lekken. Dit komt het meest voor rond de maag en kan het gevolg zijn van meer eten dan in het maagje past.
Braken:
De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich nog verder gaan vernauwen, waardoor overmatig braken kan ontstaan.
Galstenen:
Het snelle afvallen na de operatie kan het ontstaan van galstenen in de hand werken.
Dumping:
Dumping ontstaat wanneer calorierijke voedsel (suikers, vetten  of koolhydraten) te snel in de dunne darm terechtkomt. Het bloed gaat naar de darmen, de bloeddruk in de hersenen daalt en u wordt slaperig of duizelig. Hormonen kunnen hartkloppingen veroorzaken, u kunt gaan zweten en de bloeddruk gaat omlaag. Blijf kalm, ga rustig liggen en drink eventueel een glas  water; het gaat vanzelf over. Probeer te ontdekken hoe de dumping heeft kunnen ontstaan. Heeft u hier vaker last van? Neem dan contact op met een van onze medewerkers.
Vitaminetekort:
Omdat de hoeveelheden per maaltijd klein zijn, kan het zijn dat u van sommige vitaminen onvoldoende binnenkrijgt. Daarom wordt altijd aanbevolen om vitamines te slikken.

Sterftecijfer
Het sterftecijfer voor een gastric bypass ligt (internationaal) op ongeveer 1 op de 350 patiënten. In het MCL is dat 1 op 1000 patiënten.

Eten en drinken na de operatie
Na de operatie begint u met drinken. De eerste week daarna mag u alleen vloeibare voeding. Als u dit goed verdraagt mag u weer vaste voeding. De volgende richtlijnen zijn daarbij van belang:

 • Eet niet vaker dan 5 à 6 keer per dag: ontbijt, lunch, avondeten en ’s morgens en ’s middags iets kleins tussendoor.
 • Eet kleine hoeveelheden.
 • Neem ruim de tijd voor iedere maaltijd en neem kleine hapjes.
 • Drink regelmatig kleine hoeveelheden.
 • Stop met eten of drinken zodra u het gevoel krijgt vol te zitten.
 • Neem geen energierijke dranken.
 • Neem geen koolzuurhoudende dranken.
 • Eet en drink niet tegelijk.
 • Eet geen vet of taai vlees
 • Eet geen vellen, schillen of draden van groente en fruit.
 • Neem elke dag vitaminen.

Leefstijl
Omdat de hoeveelheden per maaltijd klein zijn is het belangrijk dat u gezond eet, zodat u toch de voedingsstoffen binnen krijgt die u nodig heeft om gezond te blijven. Zorgt u ook voor voldoende beweging. Deze levensstijl moet u de rest van uw leven volhouden.

Herstel periode
De herstelperiode is afhankelijk van de manier waarop de operatie is uitgevoerd.  Bij een kijkoperatie gaat u meestal de volgende dag alweer naar huis en duurt de herstelperiode één tot vier weken. Bij een openbuikoperatie blijft u een paar dagen in het ziekenhuis en duurt het langer voor u hersteld bent: zes weken tot drie maanden. Dit komt doordat de operatiewond groter is. De eerste weken kunt u pijn hebben op de plek waar u bent geopereerd. U mag hiervoor pijnstillers gebruiken.

De eerste drie weken na de operatie moet u nog voorzichtig zijn. Dat geldt ook  wanneer u een kijkoperatie heeft gehad; de wondjes die u ziet zijn weliswaar klein, maar de wond van binnen moet ook genezen. Doe daarom geen zwaar huishoudelijk werk en draag geen zware boodschappen. Het is wel belangrijk om meteen voldoende te gaan bewegen.

Als u medicijnen gebruikt kan het zijn dat u hiervan minder nodig heeft omdat u gewicht verliest. Bespreekt u dit met uw huisarts of internist. Na de operatie komt u voor nacontrole bij de chirurg op de polikliniek.

Resultaat
Mensen met een gastric bypass raken gemiddeld 70% van hun overgewicht kwijt. De meesten bereiken hun ideale gewicht niet en dat is ook niet nodig. Het beste kunt u een streefgewicht kiezen tussen de 15 tot 20 kilo boven uw ideale gewicht. Dan heeft u al veel gezondheidswinst. Dat is verstandiger dan koste wat kost te proberen uw ideale gewicht te bereiken.

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden.


Snel naar

BMI berekenen


Uw bmi berekenen

Zo berekent u uw Body Mass Index:
Vul hieronder uw lengte (bijvoorbeeld 184) en uw gewicht (bijvoorbeeld 95.5).


Bereikbaarheid

Tel: 058 - 286 6969
Fax: 058 - 286 6103

Bezoekadres:
Henri Dunantweg 2
8934 AD Leeuwarden
Routebeschrijving

Postadres:
Postbus 888
8901 BR Leeuwarden